Konferencja poświęcona jest zapewnieniu najwyższych standardów w produkcji, analizie i dystrybucji żywności. Ma na celu wymianę spostrzeżeń, omówienie wyzwań i innowacyjnych rozwiązań w celu utrzymania integralności łańcucha produkcji żywności na forum najwyższej klasy naukowców i ekspertów branżowych. Sesje plenarne w ramach konferencji (tylko w języku angielskim) będą dotyczyły następujących zagadnień:
1. Innowacyjne produkty spożywcze, żywienie i zachowania konsumentów.
2. Nowe trendy w technologii żywności i systemach pakowania
3. Analityka żywności
4. Żywność tradycyjna, regionalna i funkcjonalna
5. Systemy jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji żywności
W ramach konferencji zaplanowana jest sesja specjalna dotycząca realizacji zadania badawczego pn. „Sieć Badawcza Uczelni Przyrodniczych na rzecz Rozwoju Polskiego Przemysłu Mleczarskiego – Projekt Badawczy”- SUP-RIM, finansowanego w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, na której przedstawiciele uczelni partnerskich zaprezentują osiągnięcia naukowe, technologiczne i efekty współpracy z sektorem mleczarskim realizowane w ramach projektu.
Opłata konferencyjna wynosząca 250 Euro zwykła i 200 Euro ulgowa dla studentów i doktorantów obejmuje materiały konferencyjne, wyżywienie, przerwy kawowe, bankiet oraz publikację nagrodzonych referatów. Opłata nie obejmuje kosztów podróży i zakwaterowania.
Postery konferencyjne będą prezentowane wyłącznie w formie krótkich wystąpień ustnych.
Konferencja odbędzie 12-13 września we Wrocławiu. Zgłoszenia oraz więcej szczegółów znajdują się na stronie https://foodqs.upwr.edu.pl/