Byliśmy obecni na Naukowym Pikniku u Przyrodników

Wpis może zawierać nieaktualne dane.
Na wrocławskich Pawłowicach, 11 maja odbył się Naukowy Piknik u Przyrodników, zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wydarzenie było częścią obchodów 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej oraz Dni Otwartych Funduszy Europejskich.

Wydarzenie miało miejsce w W Centrum Produktu Regionalnego UPWr – podczas imprezy wrocławskie Pawłowice zamieniły się w centrum nauki i zabawy, można było tam nie tylko aktywnie spędzić dzień, ale i zdobyć wiedzę. Strefa CIT, poświęcona żywności, środowisku i weterynarii, oferowała m.in. porady dotyczące zdrowego żywienia i komponowania idealnych posiłków dla dzieci. Specjaliści z UPWr byli też gotowi diagnozować chore rośliny, które uczestnicy mogli przynieść ze sobą, a także pomagali w tworzeniu zielników.

warsztaty
Warsztaty prowadzone przez dr. inż. Marka Szołtysika
fot. Martyna Kostrzycka

Jednym z ciekawszych punktów programu, obok warsztatów dotyczących pieczywa i piwa, były warsztaty na temat prozdrowotnych właściwości mlecznych napojów fermentowanych, które poprowadził dr inż. Marek Szołtysik z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

produkty mleczne
Produkty mleczne
fot. Martyna Kostrzycka

Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się o korzyściach zdrowotnych płynących z konsumpcji takich produktów jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka. Dodatkowo, mieli możliwość degustacji lokalnych produktów mlecznych, co cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających.

Zadanie pn.  „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego