Wydarzenie miało miejsce w W Centrum Produktu Regionalnego UPWr – podczas imprezy wrocławskie Pawłowice zamieniły się w centrum nauki i zabawy, można było tam nie tylko aktywnie spędzić dzień, ale i zdobyć wiedzę. Strefa CIT, poświęcona żywności, środowisku i weterynarii, oferowała m.in. porady dotyczące zdrowego żywienia i komponowania idealnych posiłków dla dzieci. Specjaliści z UPWr byli też gotowi diagnozować chore rośliny, które uczestnicy mogli przynieść ze sobą, a także pomagali w tworzeniu zielników.
Jednym z ciekawszych punktów programu, obok warsztatów dotyczących pieczywa i piwa, były warsztaty na temat prozdrowotnych właściwości mlecznych napojów fermentowanych, które poprowadził dr inż. Marek Szołtysik z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się o korzyściach zdrowotnych płynących z konsumpcji takich produktów jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka. Dodatkowo, mieli możliwość degustacji lokalnych produktów mlecznych, co cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego